Пена, во постарата литература Тетовска Бистрица, Тетовска Река (во некои пишани извори позната и како Шарска Река[1]) — најголемата шарпланинска река после Вардар во Полошката Котлина. Таа е и воедно најголема вардарска притока од шарпланинските реки. Во подалечното минато се нарекувала Хтетовчица.

Пена

View along Pena River - Outside Pasha's Mosque - Tetova (Tetovo) - Macedonia.jpg
Местоположба
Физички особености
УстиеВардар, кај с. Сараќино
Должина29,7 км
Особености на сливот
ТечениеВардарЕгејско Море
Камен мост на реката Пена во Тетово

Извор и устиеУреди

Извориштето на реката започнува кај месноста Чабриолица и Борислоица, високо на Шар планина, на некаде околу 2.500 метри надморска висина. најпрвин течат две рекички, кои се соединуваат кај селата Вешала и Бозовце[2]..

Поминувајќи низ самиот центар на Тетово, таа се спушта во полошкото поле, и кај селото Сараќино се влева во Вардар.

ОсобеностиУреди

Извориштата на реката се на околу 2.500 метри надморска висина и со висинка разлика од околу 1.914 м. Реката е долга 29,7 км. Таа во своето корито прима 12 други реки, од кои најпознати се Караниколска Река, Пржина, Вејчка, Лешничка, Бродечка и други[3].

ЗначењеУреди

Пена има големе значење за градот Тетово и како симбол, а и како објект од голем економски потенцијал. Од туристичка гледна точка, реката со својот див планонски тек и прекрасни водопади, мами голем број на туристи. Од економски аспект реката е важна, бидејќи на неа се наоѓаат 4 мали хидроцентрали, од кои едната е прва хидроцентрала во Македонија.

Во 1979 година, по поројните дождови реката има надојдено и поплавено голем дел од Тетово, при што нанела големи штети[4].

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Петров, Гьорче. Материали по изучванието на Македония. Печатница Вълковъ, София. стр. 264
  2. Душан Кривокапиќ: „Шар-Планина“, издание на „Туристичка Штампа“, Белград, 1969 г.
  3. Живко Стефановски, Напредок Тетово, Шар Планина, стр. 68-70
  4. Кузман Најденоски: „Тетово во минатото“, издание од 1964 година. Печатница „Напредок“ Тетово