Градешка Река

река во Македонија

Градешка Река (понекогаш Градешничка Река) — река во јужниот дел на Македонија во областа Мариово, десна притока на Црна Река. Извира на планината Козјак на надморска височина од 1.600 м. Нејзина главна десна притока е реката Сатока. Во минатото на оваа река работеле голем број воденици.

Градешка Река
Камениот мост во Зовиќ.jpg
Камениот мост во Зовиќ над Градешка Река
Слив
Главен изворКозјак
1.600 м
УстиеЦрна Река
410 м
41°8′22″N 21°41′46″E / 41.13944° N; 21.69611° E / 41.13944; 21.69611Координати: 41°8′22″N 21°41′46″E / 41.13944° N; 21.69611° E / 41.13944; 21.69611
ТечениеЦрна РекаВардарЕгејско Море
Речен системВардар
Сливна повр.116 км2
Физички особености
Должина26 км
Градешка Река на Ризницата

Градешка Река извира на планината Козјак на надморска височина од 1.600 м, а во Црна се влева под Чебрен кај кота од 410 м. Долга е 26 км, во изворишниот дел е позната под името Ковачица, потоа како Карлебашка Река, а по с. Старавина како Старавинска Река. Нејзина главна десна притока е реката Сатока. Од Старавина, па до вливот во Црна има кањонска долина. Сливот зафаќа површина од 116 км2 и има релативен пад од 45,8 ‰.

ГалеријаУреди

Надворешни врскиУреди