Отињарека во источна Македонија што тече низ градот Штип. Низ градот има изградено широко корито (канал) за заштита од пороите т.е. од големите води кои надоаѓаат по пролетните и летните обилни дождови. Извира од местото викано Чепровка. Отиња е лева притока на реката Брегалница. Се влева во Брегалница под Исарот кај Ново Село.[1]

Отиња
Otinja 01.JPG
Отиња низ Штип
ЗемјаМакедонија
Слив
Главен извормесност Чепровка, Плачковица
УстиеБрегалница, крај Ново Село, Македонија Македонија
Отиња“ на Ризницата

НаводиУреди

  1. Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6