Луда Мара

река во Тиквешијата

Луда Мара (Ваташка Река или Курјачка Река) — река што тече низ Кавадарци. Извира од висорамнината Витачево.

Луда Мара
Makedonija, Kavadarci - most na reci Luda Mara.JPG
Луда Мара низ Кавадарци
Други имињаВаташка Река
Курјачка Река
Слив
Главен изворВитачево
Устиево Вардар
ТечениеВардарЕгејско Море
Сливна повр.140,47 км2
Физички особености
Должина33,5 км

ВодостојУреди

Реката има многу низок водостој во текот на летните месеци. На пролет и на есен, или при обилни врнежи брзо надоѓа и за краток временски период, како „луда“, може да поплави голема површина. Градот Кавадарци често бил поплавуван од реката, откаде и го има добиено името.

ТекУреди

Реката извира на висорамнината Витачево, од каде тече на север.

Реката тече низ Моклишкото Езеро, кое е настанато со одрон на рид на 5 септември 1956 година, којшто го преградил коритото на реката и го образувал езерото. Одронот закопал 12 луѓе и 1200 овци.[1]

Се влива во Вардар, како негова десна притока. Зафаќа сливно подрачје од 140,47 км2.[2]

ГалеријаУреди

Реката низ селото Ваташа

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди