Габерска Река

река во Македонија

Габерска Река — река во Североисточна Македонија што се влева во Крива Река.

Габерска Река
Местоположба
Физички особености
УстиеКрива Река
Особености на сливот

Течение уреди

Габерска Река извира на планината Билино. Таа тече низ селото Габар, источно од селото Длабочица, западно од Крива Паланка и се разводнува по Славишкото Поле и при висок водостој се влева во Крива Река.[1]

Наводи уреди

  1. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014). Реките во Република Македонија. Скопје: Геомап. стр. 21. ISBN 978-9989-2117-6-8.