Липковска Река

Липковска Река или Липковкарека во Североисточна Македонија, притока на Кумановска Река[1]. Настанува кај селото Гошинце со спојување на Гошинска и Брештанска Река, а низводно од левата страна ја прима Слупчанска Река. Во горниот тек има планински, а низводно до вливот (311,7 м) рамничарски карактер. Долга е 17,5 км, а сливот зафаќа површина од 300 км2. Во нејзиниот слив се изградени вештачките езера Липково и Глажња. Средниот протек изнесува 1,42 м3/с.[2]

Липковска Река
Kumanovska reka.jpg
Местоположба
Физички особености
УстиеКумановска Река
Должина17,5 км
Особености на сливот

НаводиУреди

  1. Српска академија наука и уметности (1951). Српски етнографски зборник (српски). Akademija. стр. 62–64.
  2. Никодиновски, Борис (2000). Основи на воена географија на Република Македонија. Скопје: Нико Компјутери.

Надворешни врскиУреди