Крива Лакавица

Крива Лакавица — река во Македонија, лева притока на Брегалница[1]. Извира од северните падини на Градешка Планина јужно од селото Долни Липовиќ, на височина од 570 м, а се влива кај селото Софилари, на височина од 251 м[2]. Долга е 42 км, има течение во правец југ-југоисток - север-северозапад со вкупен пад од 319 м и просечен пад од 7,6 ‰[2]. Сливот зафаќа површина од 425 км2[2]. Во горното течение во делот на теснината Мантово е изградено езерото Мантово[3]. Во однос на протоците на вода има карактеристики на порои: преку лето пресушува, а при поројни дождови, нивото на водостојот нараснува и до 2 метри при што водата се излива од коритото правејќи огромни штети на околното обработливо земјиште[2].

Крива Лакавица
Крива Лакавица.jpg
Глетка од течението на реката Крива Лакавица
ЗемјаМакедонија Македонија
Слив
Главен изворГрадешка Планина
570
УстиеБрегалница
251 м
Сливна повр.425
Физички особености
Должина42 км

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. Иванова, Олга (1982). Месните имиња на областа по сливот на Брегалница. Институт за македонски jазик „К. Мисирков“.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Стојмилов, Александар (2011). Географија на Република Македонија. Скопје: Универзитет за туризам и менаџмент. стр. 179.
  3. Nikodinovski, Boris (2000). Osnovi na voena geografija na Republika Makedonija; Edicija učebnici. Niko Kompjuteri.

Координати: 41°42′N 22°09′E / 41.700° N; 22.150° E / 41.700; 22.150