Вапилица

водотек во Македонија

Вапилица - река во Југозападна Македонија што се слива во Охридско Езеро.

Вапилица
Местоположба
Физички особености
УстиеОпејниска Река, Коселска Река, Охридско Езеро
Особености на сливот

Течение уреди

Вапилица е река во крајниот југозападен дел на Плакенска Планина, поминува низ селото Вапила и се влева во Опејниска Река или Коселска Река, а потоа во Охридско Езеро. Вапилица зафаќа сливно подрачје од 49.03kм2[1]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014). Реките во Република Македонија. Скопје: Геомап. стр. 16. ISBN 978-9989-2117-6-8.