Маденска Река

река во Македонија

Маденска Рекарека во Источна Македонија и десна притока на реката Крива Лакавица.

Маденска Река
Местоположба
Физички особености
УстиеКрива Лакавица
Особености на сливот

ТечениеУреди

Реката извира во западниот дел на планината Плачковица. Нејзиното течение е низ Лакавичко, западно од градот Радовиш, покрај патот Штип-Радовиш. Се влева во реката Крива Лакавица од нејзината десна страна.[1]

ХидрографијаУреди

Маденска Река има сливно подрачје со вкупна површина од 65,35 км2.

ЗнаменитостиУреди

По течението на реката, јужно од штипското село Шопур, е сместено археолошкото наоѓалиште Мадемска Река, кое е остаток од рудник од римско време.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014). Реките во Република Македонија. Скопје: Геомап. стр. 46. ISBN 978-9989-2117-6-8.