Церска Река

река во Македонија

Церска Рекарека во Демирхисарско, притока на Црна. Извира од Бушева Планина на надморска височина од 1.380 м. Тече меѓу планините Лубен и Баба Сач, минувајќи низ селото Цер. Се влева како повремен речен тек во Големоилинска Река на височина од 750 м[1]

Церска Река
ЗемјаМакедонија Македонија
Слив
Главен изворБушева Планина
1.380 м
УстиеЖелезнец
ТечениеГолемоилинска Река Црна РекаВардарЕгејско Море
Сливна повр.190 км2[1]
Физички особености
Должина17 км
Церска Река is located in Македонија
извор
утока
Изворот и утоката на Церска Река

Долга е 17 км, од кои 10,5 км се со површински водотек, а останатите 6,5 км низ Церското Поле тече како подземен водотек. Сливот има површина од 190 км2, со просечен пад на коритото од 3%.[1]

Завршува кај с. Железнец во горниот тек на Црна Река.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014). Реките во Република Македонија (PDF). Скопје: Геомап. стр. 76. ISBN 978-9989-2117-6-8.