Струмица (река)

Реката Струмица или Струмешницарека која се наоѓа во југоисточниот дел на Република Македонија и потоа со своето корито навлегува во Република Бугарија каде се влива како десна притока на реката Струма.

Струмица
Strumeshnitsa-river-2.jpg
ЗемјаМакедонија Македонија, Бугарија
Слив
Главен изворПлачковица
УстиеСтрума, кај Митино, Бугарија
Физички особености
Должина114 км
Реката Струмица во Бугарија

Должината на реката е 114 км, од кои 81 на територијата на Република Македонија и 33 на територијата на Република Бугарија. Оваа река претставува и најголемата притока на Струма.

ПоврзаноУреди