Журешница

река во Македонија

Журешница — река на јужната падина на Бушева Планина, северно од Демир Хисар.

Журешница
ДржаваМакедонија Македонија
ОпштинаГрб на Општина Демир Хисар.png Демир Хисар
СелоЖурче
Слив
Главен изворЦрна Река

ТечениеУреди

Извира на 1390 м.н.в. северозападно од Крушево. Во Црна Река се влева кај с. Сладуево, на 625 н.м.в. Поминува низ селата Острилци и Журче. Долга е 17,8 км. Зафаќа сливно подрачје од 41,7 км2.[1]

НаводиУреди

  1. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014). Реките во Република Македонија. Скопје: Геомап. ISBN 978-9989-2117-6-8.