Валавица (река)

река во Македонија
(Пренасочено од Јамска Река)

Валавица — река во Западна Македонија и притока на Мала Река.

Валавица
Местоположба
Физички особености
УстиеМала Река
Особености на сливот

ТечениеУреди

Валавица извира во северниот дел на планината Стогово, под превојот Јама. Во изворишниот дел се вика Јамска Река, а во долниот тек Валавица. Се влева во Мала Река (Мијачка) кај селото Ехлоец.[1]

НаводиУреди

  1. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014). Реките во Република Македонија. Скопје: Геомап. стр. 16. ISBN 978-9989-2117-6-8.