Гарска Река

река во Македонија

Гарска Рекарека која потекнува од селото Гари, по кое и го добила своето име. Реката се наоѓа во малореканскиот крај, западна Македонија. Реката заедно со Тресонечка Река ја создава Мала Река, збирно име за сите реки од подрачјето на планините Бистра и Стогово, која подоцна се влева во реката Радика (Голема Река).

Гарска Река
Местоположба
Физички особености
УстиеМала Река
Должина13,2 км[1]
Особености на сливот
ТечениеМала РекаРадикаЦрн ДримЈадранско Море

Притоки

уреди

Главни притоки на Гарска Река се реките Валовница, Лазарополска и Ѕвончица, кои ги собираат водите на планината Стогово.[2]

Природен резерват

уреди

Реката била прогласена за ботанички резерват со решение број 03-167-2/60 издадено од Националниот институт за заштита на спомениците на културата. Со ова решение биле прогласени насадите на див костен долж течението на Гарска Река за ботанички резерват.[3]

Воден потенцијал

уреди

Реката отсекогаш изобилува со воден потенцијал, кој бил искористуван на различни начини, тргнувајќи од големиот број на воденици и валавница на самата река изградени во селото Гари. Во поново време била изградена и хидроцентрала, која била замислена како проточна, но сепак, никогаш не била ставена во функција.

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Геинг КуК (јули 2011). „Студија за оцена на влијанието врз животната средина и социјални аспекти“ (PDF). Електрани на Македонија. Скопје. Посетено на 22 ноември 2015. Недостасува |author1= (help)
  2. 2,0 2,1 „ХЕ „Бошков Мост" (PDF). Електрани на Македонија. Посетено на 16 ноември 2015.
  3. „Список на Прирпдни заштитени зпни и преглед на ппстпјаните акти сп кпи се уредуваат заштитените пбласти и предмети“ (PDF). Цепросард. Посетено на 16 ноември 2015.

Надворешни врски

уреди

41°30′50″N 20°40′19″E / 41.51389° СГШ; 20.67194° ИГД / 41.51389; 20.67194