Рабетинска Река

река во Кичевско, западна Македонија

Рабетинска Река — река во западниот дел на Македонија, лева притока на Треска во Кичевскиот крај.

Рабетинска Река
Рабетинска Река.jpg
Реката низ Светораче
Местоположба
Физички особености
Извор 
 • местоЧелоица, Кичевско
 • координати41°34′56.57″N 21°5′44.63″E / 41.5823806° СГШ; 21.0957306° ИГД / 41.5823806; 21.0957306
 • надм. вис.1.650 м
Устие 
 • местоположба
Треска, кај Лисичани, Кичевско
 • координати
41°27′51.08″N 21°3′45.18″E / 41.4641889° СГШ; 21.0625500° ИГД / 41.4641889; 21.0625500
 • надморска височина
575 м
Должина15,4 км
Големина на сливот65,5 км2
Особености на сливот

Настанува во извориштето Мочур (на надморска височина од 1.650 м), во јужните падини на планината Челоица, источно од Кичево. Поминува низ селата Рабетино, Дупјани, Светораче и Речани, и се влева во левата страна на Треска, кај с. Лисичани, на висина од 575 м. Нејзиниот слив соодветствува на подобласта Горно Рабетино.

ОписУреди

Вкупната должина од изворот до вливот и изнесува 15,4 км, минималната должина 13,1 км а коефициентот на развиеност е 1,18. Вкупниот пад помеѓу изворот и вливот изнесува 1.075 м а просечниот 69,8.[1] Вкупната должина на водоразделната линија и изнесува 37,0 км, а сливот зафаќа 65,5 км2.[2]

ДолинаУреди

 
Реката во селото Светораче

Долината има правец на протегање север-југ. Во горниот тек сè до селото Рабетино таа има изразито планински карактер. Јужно од Светораче нејзината плавина се проширува, а самата долина е всечена во дното од средишната езерска рамнина.

Во долниот тек Рабетинска Река е всечена меѓу возвишенијата Старец (1.035 м) и Кале (1.022 м) од една и Чука од другата страна.[1]

ПритокиУреди

Ова се притоките на Рабетинска Река, кои се повремени или трајни водотеци, наведени по редослед на течението:

РабетиноУреди

Рабетино (или Рабетинкол) е област во Кичевијата која го опфаќа сливот на Рабетинска Река и долниот тек на реката Треска, од селата Лисичани и Челопеци, па до селото Латово. Се дели на два дела: Горно Рабетино (споменатиот слив) и Долно Рабетино.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Димитровска, Олгица (2013). „Основни хидрографски карактеристики на притоките на реката Треска“ (PDF). Географски разгледи. Скопје: Македонско географско друштво. 2012 (46): 37–49. ISSN 1409-908X.
  2. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014). Реките во Република Македонија (PDF). Скопје: Геомап. стр. 58. ISBN 978-9989-2117-6-8.