Зрновска Река

Зрновска Рекарека во источниот дел на Македонија, во атарот на Општина Зрновци, и е лева притока на Брегалница. Извира под врвот Козобран, во месноста Бохчалија, на Плачковица, на надморска височина од 1.420 м.

Зрновска Река
Zrnovska reka.jpg
Зрновска Река во центарот на Зрновци
ЗемјаМакедонија Македонија
Слив
Главен изворКозобран на Плачковица
1.420 м
УстиеБрегалница кај патот Кочани-Зрновци
Сливна повр.70 км2
Физички особености
Должина24 км

Сливното подрачје на Зрновска Река изнесува 70 км2, а должината 24 км[1]. Нејзиниот релативен пад изнесува 47,6%. Од извориштето тече кон запад под името Улмија, а потоа свртува кон север и е позната како Зрновска.[2]

До селото Зрновци реката е планинска со клисуреста долина, а потоа низ полето, до вливот, тече како рамничарска река. Се влева непосредно до патот Кочани-Зрновци, на надморска височина од 325 метри. Од реката се наводнуваат околу 250 хектари под пченка, праз и други земјоделски култури.

На реката Зрновка има изградено хидроцентрала, што во голема мера го изменила природниот водотек на реката и животните услови во неа.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Официјален портал на Зрновци
  2. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014). Реките во Република Македонија. Скопје: Геомап. стр. 32. ISBN 978-9989-2117-6-8.