Беличка Река (Илинска)

река во Македонија

Беличка Река — река во западна Македонија, десна притока на Треска. Извира од Беличките Извори на источните падини на Илинска Планина,[1] на надморска височина од 1.580 м, минува низ с. Белица и се влива во реката Треска кај с. Пополжани. Долга е 15 км.[2]

Беличка Река
Река
Реката низ селото Белица
Земја Македонија
Општина Кичево
Извор
 - место Илинска Планина
 - височина 1.580 м
 - координати 41°21′43″N 20°56′48″E / 41.36194° N; 20.94667° E / 41.36194; 20.94667
Утока Треска
 - местоположба кај Пополжани
 - височина 637 м
 - координати 41°28′39″N 20°55′00″E / 41.47750° N; 20.91667° E / 41.47750; 20.91667
Должина 15 км
Слив 123.2 км2
Беличка Река (Илинска) is located in Македонија
извор
утока
Изворот и утоката на Беличка Река

Сливот на Беличка Река зафаќа површина од 123,20 км2, сочинувајќи 5,9% од вкупниот слив на Треска. Долината има мешан геолошки состав, преоѓајќи од варовничка во шкрилна, што може да се забележи од одронетите проширувања и сатески.[3]

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Илинска Планина (Пространска Планина)“. Македонска енциклопедија , книга : стр. . (2009). Скопје: МАНУ.
  2. Димитровска, Олгица (2012). „Основни хидрографски карактеристики на притоките на реката Треска“ (PDF). Географски разгледи. Скопје: Институт за географија (46): 37–49. ISSN 1409-908X. Посетено на 8 ноември 2013.
  3. Андоновски Т. (1984): Абразиони и флувијални елементи во Кичевската Котлина, Годишен зборник на ГФ, Кн. 27-28, стр. 3-7 5, Скопје

Надворешни врскиУреди