Арапски Полуостров

(Пренасочено од Арабија)

Арапски Полуостровполуостров, кој се наоѓа во Југозападна Азија, поврзувајќи го Азија и Африка. На југозапад, полуостровот граничи со Црвеното Море, на југоисток со Арапското Море, а на североисток со Оманскиот Залив.

Арапскиот Полуостров ги опфаќа следните држави:

Арабија како тема во уметноста и во популарната култура уреди

  • „Тајниот живот на Арабија“ (The secret life of Arabia) - песна на англискиот пејач Дејвид Боуви од 1977 година.[1]

Поврзано уреди

Наводи уреди