Птоломеј I Сотер (Сотер = спасител, 367283 п.н.е.) — македонски генерал во војската на Александар Македонски, кој после војната на дијадосите станал владетел на Египет (323 п.н.е.283 п.н.е.) и основач на Птоломејското Кралство и Птоломејската династија. За фараон на Египет се прогласил во 305-304 п.н.е.

Птоломеј I Сотер
Птоломејско Кралство
Биста на Птоломеј I во Лувр
Роден367 п.н.е.
Македонија
Починал283 п.н.е. (на возраст од 84)
Александрија, Египет
Сопружник/циАртакама
Тајс
Евридика
Береника
ДецаПтоломеј II Филаделф
Птоломеј Керавн
Мелеагер
Арсиној II
Лисандра
Птолмаис
Родителинепознати и Арсиној Македонски

Бил син на Арсенија од Македонија, а денес не се знае кој му бил таткото. Една од претпоставките е дека бил нелегитимен син на Филип II Македонски.

Бил пријател на Александар Македонски уште од детството. Станува еден од најважните генерали на Александар Македонски и негов телохранител. Со Александар е од првите походи, а во походите во Авганистан и Индија имал многу значајна улога.

Белешки

уреди

Библиографија

уреди
  • Walter M. Ellis: Ptolemy of Egypt, London 1993. (англиски)
  • Christian A. Caroli: Ptolemaios I. Soter - Herrscher zweier Kulturen, Konstanz 2007. (германски)

Надворешни врски

уреди