Tракија (бугарски: Тракия, грчки: Θράκη, латински:Thracia или Threcia, турски: Trakya) — историски и географски регион во јужниот дел на Европа. Во раната антика „Тракија“ била земјата во која живееле Тракиjците — на север до реката Дунав, на исток до Црното Море, на југ до Егејското Море и на запад до реките Голема Морава и Вардар.[1] Денеска називот „Тракија“ ги опфаќа јужниот и југоисточниот дел од Бугарија (Северна Тракија), североисточниот дел на Грција (Западна Тракија) и европскиот дел на Турција (Источна Тракија). Бреговите на Тракија излегуваат на три мориња: Мраморното Море, Егеjското Море и Црното Море. Понекогаш во Турција Тракија се именува како Румелија.

Тракија помеѓу границите на Бугарија, Грција и Турција

Поголеми градови во Тракија

уреди
 
Фрески од Казанлашката гробница
 
Границите на Тракија како римска провинција
 
Слика од античкиот тракиски град Перперикон, во близината на градот Крџали

Во Бугарија

уреди

Во Грција

уреди

Во Турција

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Thrace, Britannica

Надворешни врски

уреди