Менандар

старогрчки комедиограф

Менандар (грчки: Μένανδρος, 342/41 - 290 п.н.е.) - старогрчки писател, најпознат претставник на атинската комедија.[1]

Животопис уреди

 
Релјеф со Менандар, Музеј на уметноста во Принстон.

Творештво уреди

 
Фреска со портретот на Менандар во Помпеја.

Менандар напишал 108 комедии и осумпати победил на Ленајскиот театарски фестивал.[2]

Иако имал прочитано само неколку фрагменти, Гете имал високо мислење за Менандар кого го сметал за единствениот човек кој може да се спореди со Милиер.[3] Тој зборувал со големо воодушевување за Менандар, велејќи дека „освен Софокле, не знам ниеден кон кого би чувствувал толкава симпатија. Тој е сосема чист, благороден, голем и ведар, неговата привлечност е недостижна.“[4]

Наводи уреди

  1. Konstan, David (2010). Menander of Athens. Oxford: Oxford University Press. стр. 3–6. ISBN 0199805199.
  2. Apollodorus: Chronicle, fr.43
  3. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 75.
  4. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Rad, Beograd, 1960, стр. 68-69.