Евклид (325-269 година п.н.е.) бил еден од најистакнатите старогрчки математичари.

Евклид
Scuola di atene 07.jpg
Евклид
ЖивеалиштеАлександрија, Птоломејско царство
ПолињаМатематика
Познат поЕвклидова геометрија
Евклидови Елементи

ЖивотописУреди

Веројатно, Евклид се образувал на Платоновата Академија и сигурно подучувал во Александриската библиотека во периодот на владеењето на Птоломеј I. Познато е дека неговата голема љубов се викала Хипарета.[1]

Придонес во математикатаУреди

Иако се знае мошне малку за неговиот живот, неговите трудови се преведени и широко познати, особено неговата главна расправа „Елементи“. Покрај тоа што со своите аксиоми ги втемелил основните принципи на геометријата, Евклид пишувал и за теоријата на боревите, како и за оптиката, механиката и музиката.

ИзворУреди

  • Дејвис, Адам Харт, уред. (2011). Општа наука: енциклопедија за секое семејство и дом. прев. Сашо Христовски и др. Скопје: Младинска книга. ISBN 978-608-4500-27-8. (библ.)

НаводиУреди

  1. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 118.