Птоломеј II Филаделф

Птоломеј II Филаделф (старогрчки. Πτολεμαῖος Φιλάδελφος, 309 п.н.е.246 п.н.е.), бил крал на Египет во периодот од 283 п.н.е. до 246 п.н.е. Бил син на родоначалникот на Птоломејската династија Птоломеј I Сотер и Вереника. Времето на неговото владеење честопати се нарекува и златно доба на Птоломејскиот Египет, со оглед на тоа што Египет постанал најголема поморска сила на Источниот Медитеран, а неговата престолнина била едно од најзначајните центри на културниот живот во тогашниот свет.

Птолемеј II Филаделф, на монета од 3 век п.н.е. во друштво со неговата сестра и сопруга Арсиноја II

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

Претходник
Птоломеј I Сотер
Птоломејска династија Наследник
Птоломеј III Еуергет