Епир е географски и историски регион во Југоисточна Европа, поделен помеѓу Грција и Албанија. Се наоѓа помеѓу планините Пинд и Јонско Море, кој се протега од Валона и Кераниски Планини во северниот дел до Амброзискиот Залив и руинираниот римски град Никопол во јужниот дел. Тој во моментов е поделен помеѓу регионот Епир во Северозападна Грција и окрузите Ѓирокастро, Валона, Белград во јужна Албанија. Најголемиот град во Епир е Јанина, седиште на префектурата Епир, а Ѓирокастро е најголемиот град во албанскиот дел на Епир.

Историска карта на Епир

Карпестиот и планински регион Епир беше северозападна областа на Стара Грција. Таа била населена од страна на грчките племиња Хаонци, Молозијци и Тесиротијани, и дом на светилиштето на Додона, најстариот антички грчки јасновидец, и еден од најпрестижните после Делфи. Обединети во една држава во 370 година п.н.е. од династијата Еакиди, Епир ја постигнува славата во времето на царот Пир Епирски, чиј поход против Рим води потекло на поимот „Пирова победа“. Епир подоцна стана дел од Римското Царство заедно со остатокот на Грција во 146 п.н.е., што беше проследено со Византија. По падот на Цариград во Четвртата крстоносна војна, Епир стана центар на деспотство Епир, една од земјите наследнички на Византиското Царство. Освоен од страна на Отоманското Царство во 15 век, Епир стана полунезависен за време на владеењето на Али Паша во почетокот на 19 век, но Османлиите повторно воспоставија контрола во 1821 година. По Балканските војни и Првата светска војна, Јужен Епир стана дел на Грција, додека северниот дел на Епир стана дел од новоформираната држава Албанија.