Фараон

владетел во Стариот Египет

Фараон — владетел на египетската држава. Фараоните имале најмногу поддршка од своите свештеници и од војската. Се верувало дека по смртта, фараонот ќе продолжи да живее во задгробниот живот. Поради тоа, фараоните биле погребувани со најразлични предмети и храна. Многу често, на некои слики се претставени фараоните со нивните жени, како и со некои божици или богови.

Маска на Тутанкамон од гробот KV62 во Долината на кралевите. Гробниците на фараоните биле обезбедени со огромно количество богатство

Фараонот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Наводи

уреди
  1. Славко Јаневски, Црни и жолти, Скопје: Просветно дело АД, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 7-10.
  2. YouTube, Miles Davis - Pharaoh's Dance. (пристапено на 18.12.2017)
  3. HRT, Faraon, poljski film (пристапено на 8.6.2019)