Ханибал Барка (247 г. п.н.е. – 182 г. п.н.е) бил картагински воен командант, се смета за еден од најголемите воени команданти во историјата. Неговиот татко Хамилкарн Барка, бил истакнат картагиски војсководец за време на Првата пунска војна, неговите помлади браќа биле Маго и Хаздрубал, негов зет бил Хаздрубал Убавиот .

Ханибал
Мермерна биста, наводно на Ханибал, била пронајдена во античкиот град Капуа во Италија (некои историчари не се сигурни во автентичноста на портрет).
Роден247 п.н.е
Картагина
Починал183 п.н.е [1]
Гебзе
ДржаваКартагина
ЧинГенерал

Најдобро е познат по неговите остварувања во Втората пунска војна, марширајќи со армија од Шпанија преку Пиринеите и Алпите во северна Италија и поразувајќи ги Римјаните во битките: кај реката Требија (218 п.н.е), Тразименското Езеро (217 г. п.н.е) и Кана (216 г. п.н.е). По Кана, Римјаните одбивале да се борат со него на отворени битки, и постепено ги освојувале градовите од јужна Италија кои му се приклучиле на Ханибал.

Со инвазија во Африка на Римјаните предводени од Скипион Африканец, го принудиле Ханибал во 204 г. п.н.е. да се врати во Африка, каде Сципио го победил во Битката кај Зама (202 г. п.н.е.).[2][3][4][5][6]

Картагина

уреди

Баркиди

уреди

Особини

уреди

Подем

уреди

Походот на Рим

уреди

Смрт

уреди

Наводи

уреди
  1. Според други неговата дата на смрта е 182 или 181 п.н.е, оддтука кога починал имал 64 или 66 години)
  2. Lancel, Serge (1995) Hannibal cover: "Roman bust of Hannibal. Museo Archeologico Nazionale. Naples"
  3. Goldsworthy, Adrian (2000) The Fall of Carthage cover: "Hannibal in later life"
  4. Goldsworthy, Adrian (2001) Cannae p. 24: "a bust, which may be a representation of Hannibal in later life, although there are no definite images of him"
  5. Goldsworthy, Adrian (2003) The Complete Roman Army p. 41: "a bust that purports to show Hannibal in later life"
  6. Matyszak, Philip (2003) Chronicle of the Roman Republic p. 95: "bust, thought to be of Hannibal, found in Capua"

Надворешни врски

уреди