Програм Космоссоветски, а подоцна и руски воен научно-истражувачки програм, во чии склоп биле лансирани повеќе од 2.400 вештачки сателити под називот Космос.

Првото лансирање се одвило на 16 март 1962. Сателитите служеле за воени, научни и медицински намени. Биле лансирани од два космодроми Бајконур и Плесецк, а до 1980-те и од базата Капустин Јар. Во план се и нови лансирања од Амурската област во Русија.

Називот Космос е почесто користен и на други сателити кои не функционирале како што требало. Ова било случај со мисиите на Месечината и Венера кои биле неуспешни по самите лансирања. Овие случаи најчесто биле прикривани со цел за постигнување на што поголем службен број на успешни мисии и лансирања.

Летови на програмата Космос уреди

Име на мисија, година на лансирање:

Галерија уреди

Користена литература уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди