Плесецк (руски: Космодром Плесецк) е руски космодром сместен во Архангелската област, Русија, околу 800 км северно од Москва и 200 км јужно од Архангелск.

Ракетата Циклон-3 го лансира сателитот Метеор-3, космодром Плесецк, 1991

Космодромот Плесецк исклучиво се користи за лансирање на воени вештачки сателити кои се поставуваат во орбитата со високи инклинации, вклучувајќи ги и поларните. Положбата е погодна затоа што теренот северно од космодромот е ненаселен и има субполарен и поларен тере.

Моментално, ракетите Сојуз, Космос, Молнија, Рокот и Циклон ракете се лансираат од Плесецк. Ракетите Протон и Зенит се лансираат само од Бајконур.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди