Клаудиј (латински:Servius Sulpicius Galba, Lucius Livius Ocella Sulpicius Galba[2]) е римски цар, управувал во годината на четирите цари. Роден е во Тарагона, денешна Шпанија на 24 декември 3 година. Попознат е и како Сервиј Сулпициј Галба. Со Римското Царство управувал од јуни 68 до 15 јануари 69 година. Произлегува од богата фамилија, но нема никаква врска со Јулиј-Клаудијската династија. Октавијан Август предвидел дека еден ден тој ќе стане цар на империјата.

Галба
Servius Galba Caesar Augustus[1]
Роден 24 декември 3
Тарагона
Починал 15 јануари 69
Рим, Римско Царство, денешна Италија

На 20 години станал претор, а на 33 станал конзул. По смртта на Нерон, тој ја зел титуллата цезар и со својата војска тргнал кон Рим. Кога се приближил кон Рим во 68 година, избиле големи нереди помеѓу војниците, при кое имало и многу жртви. Основна преукопација на Галба била да ја воздигне империјата финансиски, со кое зел решение на преторијанците одбил да им исплати награда која им била обеќана од негово име. Не ја поддржувал идејата дека војниците треба да се подмитуваат за да се обезбеди нивната лојалност.

Наводи уреди

  1. Sometimes "Понекогаш Galba Imperator Caesar Augustus" или "Imperator Servius Sulpicius Galba Caesar Augustus". Hammond, Mason (1957). „Imperial Elements in the Formula of the Roman Emperors during the First Two and a Half Centuries of the Empire“. Memoirs of the American Academy in Rome. 25: 19–64 (24). doi:10.2307/4238646. JSTOR 4238646.
  2. Sometimes "Servius Galba Imperator Caesar Augustus" or "Imperator Servius Sulpicius Galba Caesar Augustus". Hammond, Mason (1957). „Imperial Elements in the Formula of the Roman Emperors during the First Two and a Half Centuries of the Empire“. Memoirs of the American Academy in Rome. 25: 19–64 (24). doi:10.2307/4238646. JSTOR 4238646.