Нерон (латински Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus; Анцио, 15 декември 37 - Рим, 6 јуни 68) бил римски цар чиј вујко бил царот Калигула.

Neron

За Нерон се врзуваат многу скандалозни настани, од кои првиот се совпаѓа со неговиот прв брак (кој се смета за инцестуозен) со неговата полусестра Клавдија Октавија, ќерка на царот Клавдиј.

Негативната слика за него ја пренесувале пред сè христијанските историчари бидејќи се смета дека Нерон бил првиот кој извршил прогонство врз христијаните. Дури се смета и тоа дека Нерон бил антихрист бидејќи бројчениот збир на буквите од неговото име на хебрејски јазик е 666[1], број кој алудира на Сатаната. Всушност, не е пронајден никаков официјален декрет на Нерон против христијаните.

Наводи

уреди
  1. Hillers, Delbert (1963). „Rev. 13, 18 and a scroll from Murabba'at“. Bulletin of the American Schools of Oriental Research. 170 (170): 65. doi:10.2307/1355990. JSTOR 1355990. S2CID 163790686.