Александар Аврелиј Север Александар[2] (латински: Gessius Bassianus Alexianus, подоцна: Marcus Aurelius Severus Alexander или Alexander Severus) — римски цар од династијата Север. Познат е и како Марко Јулиј Гесиј Басијан Алексијан .

Александар Север[1]
Marcus Aurelius Severus Alexander
Роден 1 октомври 205
Палестина
Починал 18 март 235
денешна Германија

Роден бил во 203 година. Со Римското Царство управувал од 222 година до 235 година. Негов наследник бил Максимин Трачанин. Во врска со религијата, тој како и неговиот претходник го поддржувал сириското божество. Во меѓувреме, Александар Север бил и првиот римски цар кој покажал благосклонетост кон христијанството. Се кружело вести дека во неговото дворско светилиште покрај статуата на Сократ, ја ставил и онаа на Аврам и Исус.

Наводи

уреди
  1. „Alexander Severus“. World History Encyclopedia. Посетено на 27 January 2021.
  2. Cooley, стр. 496.