Веспазијан (латински:Titus Flavius Vespasianus) е римски цар. Познат е и како Титус Флавиус Веспазијан.

Веспазијан
Titus Flavius Vespasianus
Роден 17 ноември 9[1]
Фалакрина, денешна Италија
Починал 23 јуни 79 [4]
Рим, Римско Царство, денешна Италија

Роден е на 17 ноември 9 година во Фалакрина, денешна Италија. Со Римското Царство управувал од 21 декември 69 до 23 јуни 79 година. Најпознат е по тоа што во негово време започнала градбата на Колосеумот.

Наводи

уреди
  1. Светониј, Vesp., 2. "Веспазијан е роден [...] вечерта на петнаесеттиот ден пред Календи во декември, во конзулатот на Квинт Сулпициј Камерин и Гај Попеј Сабин, пет години пред смртта на Август]]."
  2. Светониј, Тит 11: "[Тој умре] две години, два месеци и дваесет дена откако го наследи Веспазијан".
  3. Касиј Дион LXVI.18: "Зашто по ова живееше само две години, два месеци и дваесет дена".
  4. Светониј го дава датумот 23 јуни (VIIII. Kal. Iul.). Сепак, тој исто така наведува дека умрел „на возраст од шеесет и девет години, седум месеци и седум дена“, т.е. починал на 24 јуни. Касиј Дион (66.17) наведува дека „царувал десет години на кои му недостасувале шест дена“, т.е. умрел на 25/24 јуни. И двајцата автори го датираат вознесувањето на Тит на 24 јуни.[2][3]