Домицијан (латински:Titus Flavius Domitianus[2]) бил последниот римски цар од династијата на Флавијците. Познат е и како Тит Флавиј Домицијан. Имал две деца, но и двете починале на млади години.[3]

Домицијан
Роден 24 октомври 51
Рим, денешна Италија
Починал 18 септември 96
Рим, Римско Царство, денешна Италија
Деца Флавиј Цезар[1]

Роден е на 24 октомври 51 година во Рим, денешна Италија. Со Римското Царство управувал од 14 септември 81 година до 18 септември 96 година, кога бил убиен. Тој е син на Веспазијан, и брат на Тит. Негов наследник е Нерва.

Наводи

уреди
  1. Garzetti, Albino (2014). From Tiberius to the Antonines: A History of the Roman Empire AD 14–192. Routledge Revivals. Routledge. стр. 266, 833. ISBN 978-1-317-69844-9.
  2. Cooley, Alison E. (2012). [[[:Предлошка:Googlebooks]] The Cambridge Manual of Latin Epigraphy] Проверете ја вредноста |url= (help). Cambridge University Press. стр. 491. ISBN 978-0-521-84026-2.
  3. Vagi, David L. (2012). Coinage and History of the Roman Empire, C. 82 B.C. – A.D. 480: History. Taylor & Francis. стр. 212. ISBN 978-1-57958-316-3.