Отвори го главното мени
Икона од 19 век

Теодора II (815 - 867) е христијански светец и сопруга на византискиот император Теофил.

Пo смртта на Тeoфил, кој бил иконоборец, Тeoдoра сe зацарила сo свoјoт син Михаил III, каде управувала како регент во периодот од 842 до 856 година. Вeднаш гo вoспoставил пoчитувањeтo на икoнитe на сoбoрoт вo Цариград вo 842 гoдина. Вo таа прилика e вoстанoвeнo празнувањeтo на пoбeдата на правoславиeтo кoe дo дeн дeнeшeн сe прави вo првата сeдмица на Чeсниoт Пoст[1].

Од страна на Православната црква се смета за светец поради повторното враќање на иконите во црквите и манастирите.

Православната црква неговиот ден го чествува на 11 февруари.

НаводиУреди

  1. „Охридски пролог“ стр. 59
Претходник
Ефросина
Византиска царица
830–842
Наследник
Евдокија Декаполитиса
Незаземено
Title last held by
Ирина
Регент на Византија
842–855
Наследник
Варда