Трајан (латински:Marcus Ulpius Nerva Traianus) бил вториот римски цар од династијата на Антонините. Роден е на 53 година во Италика, блиску Севиља, денешна Шпанија. Попознат е и како Марко Улпиј Нерва Трајан. Со Римското Царство управувал од 25 јануари 98 година до 8 август 117 година. Негов наследник е Хадријан.

Трајан
Marcus Ulpius Nerva Traianus[1]
Роден 53
Италика, денешна Шпанија
Починал 8 август 117
Селинунт, денешна Турција
Римското Царство за време на цар Трајан (117)

Наводи

уреди