Максимин Даја (латински:Gaius Galerius Maximinus Daia) бил римски цар. Познат и како Гаj Валериj Галериj Максимин . Со Римското Царство управувал од 308 до 313 година. Тој бил близок роднина и личен телохранител на Галериј. Прекарот дај (овчар) му добил поради неговото селско потекло. Необразован и неискусен, тој бил објавен за цезар од страна на Галериј. Бил испратен да раководи со источните територии на царството, но многу брзо се откажал од потчинетоста на Галериј, и се прогласил за август. По смртта на Галериј, започнала борбата за превласт меѓу него и Лициниј. Неговата војска била поразена, а самиот тој се самоубил.

Максимин Дај
Роден 270[1]</ref>[2]
денешна Србија
Починал 313[3]
Рим, денешна Италија

Наводи уреди

  1. Eusebius, On the Martyrs (Syrian), 6. "On the twelfth day before the Kalends of December... he celebrated the festival of his birthday."
  2. Barnes 1982, стр. 39.
  3. Barnes 1982, стр. 7.