Отвори го главното мени

Макрин (латински:Marcus Opellius Macrinus) бил римски император од династијата Север. Познат е и како Маркo Опелиj Макрин. Роден е во 165 година. Со Римската империја управувал од 217 година до 218 година. Негов наследник е Елагабал.

Роден 165
Алжир
Починал јуни 218
Кападокија, денешна Турција