Галериj (латински:Gaius Valerius Maximianus Galerius или Galerius[1][2]) бил римски цар. Познат и како Гаj Галериj Валериj Максимијан . Роден е во околината на Сердика (денешна Бугарија)[3] . Во младоста бил овчар.

Галериj
Роден 250
денешна Бугарија
Починал 311
Софија, денешна Бугарија

Со Римското Царство управувал од 293 до 311 година, заедно со Максимијан. Галериj бил голем противник на христијанството, и самото движење го сметал за главна причина за лошите резултати на империјата. Тој бил главниот иницијатор на прогонството во времето на Диоклецијан во 303 година. Од друга страна не знаел пак дека неговата жена и ќерка биле христијанки.

Наводи уреди

  1. Sandys, John (1927). Latin Epigraphy: An Introduction to the Study of Latin Inscriptions. Cambridge University Press. стр. 232.
  2. Maxwelll, Craven (2019). The Imperial Families of Ancient Rome. Fonthill Media. стр. 414.
  3. "Maximianus Galerius in Dacia haud longe a Serdica natus", Eutropii Breviarum IX. 22.