Балбин бил римски цар и е еден од царевите кои владееле во т.н. година на шестте цари. Попознат е и како Дециj Целиj Калвин Балбин . Со Римското Царство управувал до 29 јули 238 година, заедно со Пупиен, кога и двајцата биле убиени од страна на преторијанците во дворот на Палатин. Додека Пупиен бил задолжен за воените дејства, тој бил за градежништвото. Бил наследен од страна на Гордијан III.

Балбин
Decimus Caelius Calvinus Balbinus[1]
Роден 178[2][3]
Починал 29 јули 238[4]
Рим, денешна Италија

Наводи

уреди
  1. Cooley, Alison E. (2012). [[[:Предлошка:Googlebooks]] The Cambridge Manual of Latin Epigraphy] Проверете ја вредноста |url= (help). Cambridge University Press. стр. 497. ISBN 978-0-521-84026-2.
  2. Јован Зонара (ок. 1120) Epitome xvii.17. "[Пупијан] Максимус имаше седумдесет и четири години, Албин шеесет. Според некои, тие владееле околу дваесет и два дена [се мисли на Гордијан I и Гордијан II], но според други три месеци."
  3. Adkins, Lesley; Adkins, Roy A. (1994). Handbook to Life in Ancient Rome. New York: Oxford University Press. стр. 26.
  4. For length stimations see: Rea, J.R. (1972). "O. Leid. 144 and the Chronology of A.D. 238". ZPE 9, 1–19. No contemporary or later sources give any definitive conclusion.