Аврелијан

римски цар

Лукиј Домитиј Аврелијан[2] (на латински: Lucius Domitius Aurelianus) (септември 214 или 215септември или октомври 275), познат само како Аврелијан, (римски владетел 270–275), бил вториот по ред најуспешен војник-владетел кој и помогнал на Римското Царство да ја придобие повторно нејзината моќ кон крајот на третиот и почетокот на четвртиот век.

Аврелијан
Роден 9 септември 214 или 215
Сирмиум
Починал септември или октомври 275 (60 години)
Корлу, Тракија

За време на неговото владеење, империјата била обединета целосно, после петнаесет години немири, биле повратени голем дел од нејзините изгубени територии и намалени нападите на варварите.

Наводи уреди

  1. Kleiner, Diana E. E. (1992). Roman sculpture. Yale University Press. стр. 375–376. ISBN 0-300-04631-6. OCLC 25050500.
  2. Неговото целосно име било Цар Цезар Лукиј Домитиј Аврелиј Август, Германиј Максим, Готик Максим, Партис Максим, Рестиј Ориент, Рестиј Орбис.