Септимиј Север бил римски цар и основач на династијата Север. Роден е на 11 април 146. Попознат е и како Луциj Септимиj Север. Со Римското Царство управувал од 9 април 193 година до 211 година. Негов наследник е Каракала.

Септимиј Север
Роден 11 април 146
Либија
Починал 4 февруари 211
Англија