Елагабал (латински:Varius Avitus Bassianus[1], подоцна Marcus Aurelius Antoninus или Elagabalus) бил римски цар од династијата Север. Познат е и како Вариј Авита Васиан Марк Аврелиј Антонин .

Елагабал
Varius Avitus Bassus
Роден 203
Емеса, Сирија
Починал 11 март 222
Рим, денешна Италија

Роден е во 203 година. Со Римското Царство управувал од 218 година до 222 година. Негов наследник е Александар Север. Тој е еден од најспорните римски цареви, преобразувајќи ја римската религија, со воведување на сирискиот бог на сонцето, во која чест е изграден храм на ридот Палатин.[2]

Наводи уреди

  1. Предлошка:Cite American Heritage Dictionary
  2. „The Chronography of 354 AD. Part 16: Chronicle of the City of Rome“. tertullian.org (латински и англиски). Архивирано од изворникот 1 October 2020. Посетено на 14 November 2020.