Хостилијан (латински:Gaius Valens Hostilianus Messius Quintus) бил римски цар. Роден е во 206 година. Познат и како Гај Валенс Хостилијан Месиј Квинт. Со Римското Царство управувал до 251 година, заедно со Требониан Гал и Волусијан. Во септември 249 година војската на Декиј го прогласил за цар, наспроти Филип Арапски. Тој го поразил и го убил Филип во битка во близина на Верона, по што Сенатот го потврдил назначувањето на Декиј и го почестил со името Трајан.[1][2][3]

ХостилијанГал
Роден Сремска Митровица, денешна Србија
Починал 251

Во или околу септември 250 година[4][5], Дециј ги назначил двата сина за цезари[6] и во мај 251 година Херениј Етруск бил издигнат на ранг на август, што го направил Дециј и ко-император со Херениј, со Хостилијан како наследник на едниот или на двата од нив.[1][6][7]

Бил наследен од страна на Емилијан.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Adkins & Adkins 1998, стр. 28.
  2. Chrystal 2015, стр. 193.
  3. Varner 2004, стр. 207.
  4. Peachin 1990, стр. 33-34.
  5. Kienast, Eck & Heil, стр. 198.
  6. 6,0 6,1 Salisbury & Mattingly 1924, стр. 15.
  7. Bunson 2014, стр. 265.