Квинтил бил римски цар. Познат и како Марко Аурелиј Клавдиј Квинтил . Со Римското Царство управувал во 270 година, во рок од тринаесет денови. За него многу малку се знае во историјата. Се знае дека е брат на Клавдиј II кого го наследил по неговата смрт[2]. Власта му била признаена од страна на Рим, но не и од Аурелијан, кој по влегувањето му во Италија, Квинтил се самоубил. Бил наследен од страна на Аурелијан.[3] Подоцна, Константин I Велики тврдел дека тој е наследник на Квентил.

Квинтил
Imperator Caesar Marcus Aurelius Claudius Quintillus Augustus[1]
Починал 270

Наводи уреди

  1. Cooley, Alison E. (2012). [[[:Предлошка:Googlebooks]] The Cambridge Manual of Latin Epigraphy] Проверете ја вредноста |url= (help). Cambridge University Press. стр. 500. ISBN 978-0-521-84026-2.
  2. Eutropius, IX:12.
  3. Banchich 1999.