Отвори го главното мени


Тит (латински:Titus Flavius Sabinus Vespasianus) е римски император. Познат е и како Тит Флавиј Веспазијан

Head Titus Glyptothek Munich 338.jpg
Роден 30 декември 39
Рим, денешна Италија
Починал 81
Рим, Римска империја, денешна Италија

Роден е на 30 декември 39 година во Рим, денешна Италија. Со Римската империја управувал од 79 до 81 година. Најпознат е по тоа што во негово време завршила градбата на Колосеумот. Син е на Вазпазијан.