Максимијан

римски владетел

Максимијан (латински:Marcus Aurelius Valerius Maximianus) бил римски цар. Познат и како Марко Аурелиј Валериј Максимијан Херкулиј. Со Римското Царство управувал од 286 до 310 година, заедно со Диоклецијан.

Максимијан
Роден 250
денешна Србија
Починал 310