Пертинакс бил римски цар. Роден е на 1 август 126. Попознат е и како Публиј Хелвиј Пертинакс. Со Римското Царство управувал од 31 декември 192 година до 28 март 193 година. Негов наследник е Дидиј Јулијан. Пертинакс е првиот од петте римски цареви во 193 година.

Пертинакс
Alba Iulia National Museum of the Union 2011 - Possible Statue of Roman Emperor Pertinax Close Up, Apulum.JPG
Роден 1 август 126
Алба, Италија
Починал 28 март 193
Рим, Италија