Флоријан бил римски цар. Познат и како Марко Аниј Флоријан Пиј . Со Римското Царство управувал од 275 до 276 година, во времетраење од 88 денови. Се смета дека бил брат на Такит. Бил наследен од страна на Проб. Станал цар без согласност на Сенатот. Тоа најмногу го искористил Проб, кој со својата војска го напаѓа на Флоријан. Подоцна, тој бил убиен од страна на сопствената легија.

Флоријан
Imperator Caesar Marcus Annius Florianus Augustus[1]
Починал 276[2]
Тарс, денешна Турција

Наводи

уреди
  1. Cooley, Alison E. (2012). [[[:Предлошка:Googlebooks]] The Cambridge Manual of Latin Epigraphy] Проверете ја вредноста |url= (help). Cambridge University Press. стр. 500. ISBN 978-0-521-84026-2.
  2. Peachin, Michael (1990). Roman Imperial Titulature and Chronology, A.D. 235–284. Amsterdam: Gieben. стр. 46–47. ISBN 90-5063-034-0.