Дециј Трајан бил римски цар. Попознат е и како Гај Месиј Квинт Дециј Трајан . Роден е во 201 година. Со Римското Царство управувал од 249 година до 251 година. Бил наследен од страна на Требонијан Гал. Тој бил првиот цар роден во Панонија. Во 250 година го наредил прогонството на христијанското население од својата империја. Во словенската митологија името на богот Тројан се смета дека му било дадено од римскиот цар. Во својата кариера како цар, водил борби против готи|готите, кои претходно го зазеле Дунав, вршејќи пљачки низ Мизија и Тракија. Во Битката кај Никопол, за првпат еден римски цар побегнал од варварите, како што се нарекувале тогаш, а подоцна и првиот цар кој бил убиен во една битка.[2]

Дециј Трајан
Marcus Iulius Philippus
Роден 201
Мартинци, денешна Србија[1]
Починал 1 јули 251
Разград, денешна Бугарија

Наводи

уреди
  1. Lesley Adkins, Rot A. Adkins (2004). Handbook to life in ancient Rome. Infobase. p. 28
  2. Potter 2004, pp. 240–41