Пупиен бил римски цар и е еден од царевите кои владееле во т.н. година на шестте цари. Роден е во 178 година. Попознат е и како Марко Клодиј Пупијен Максим . Со Римското Царство управувал до 29 јули 238 година, заедно со Балбин, кога и двајцата биле убиени од страна на преторијанците во дворот на Палатин.

Пупијен
Marcus Clodius Pupienus Maximus[1]
Роден 168[2]
Починал 29 јули 238[3]
Рим, денешна Италија

Наводи уреди

  1. Cooley, Alison E. (2012). [[[:Предлошка:Googlebooks]] The Cambridge Manual of Latin Epigraphy] Проверете ја вредноста |url= (help). Cambridge University Press. стр. 497. ISBN 978-0-521-84026-2.
  2. Јован Зонара (ок. 1120) Epitome xvii.17. "[Пупијан] Максимус имаше седумдесет и четири години, Албин шеесет. Според некои, тие владееле околу дваесет и два дена [се мисли на Гордијан I и Гордијан II], но според други три месеци."
  3. For length stimations see: Rea, J.R. (1972). "O. Leid. 144 and the Chronology of A.D. 238". ZPE 9, 1–19. No contemporary or later sources give any definitive conclusion.